Dorçe Prefabrik ve İnşaat, Katar’da gerçekleştirdiği son projesini baştan sona Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) kullanarak gerçekleştiriyor

Dorçe Prefabrik, Katar’da gerçekleştirdiği “Konteyner Modülleri” projesini Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) ile gerçekleştiriyor. Proje kapsamında 3D/4D/5D süreçleri uygulanırken, projeye ait tüm kompleksler BIM modeli ile üretildi. Bu sayede birimler arası süreç kontrol edilerek, zaman ve üretimden maksimum fayda sağlandı.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte inşaat sektörü de dijitalleşme yolunda büyük ilerlemeler kaydediyor. Geçmişte kağıtlara elle işlenen inşaat dokümanları, CAD olarak adlandırılan sistemde bilgisayar destekli çizim araçlarıyla artık kolayca bilgisayarlar üzerinden oluşturulabiliniyor. Fakat bu sistem, yapıyı oluşturan elemanların sahip olduğu bilgileri transfer etmek için gerekli altyapıyı sağlayamıyor.

Yapı Elemanlarını Akıllı Nesne Olarak Ele Alan BIM, Diğer Yöntemlerden Tamamen Ayrıştı

Yapı Bilgi Modellemesi (BIM), mimar ve mühendislere binaları ve altyapıyı daha verimli bir şekilde planlama, tasarlama, inşa etme ve yönetme imkanı sağlıyor. 3B model tabanlı bu süreç ile BIM önemli bir metodoloji haline geldi. Olası sorunları ve etkilerini görmek adına bir binayı fiziksel olarak inşa etmeden önce sanal olarak inşa etmek artık mümkün. Oluşturulan sanal model, ön tasarımdan inşaat dokümantasyonuna, tedarik ve imalattan gerçek inşaat sürecine ve hatta inşaat sonrası bina yönetimine kadar olan süreci destekliyor. Bu sayede tasarımdan yıkımına kadar tüm yaşam döngüsü de ortaya çıkıyor.

Dorçe projelerini 8 boyutta ele alıyor

Bugün BIM yalnızca bir projeyi tasarlamak ve belgelemek için değil, aynı zamanda tüm proje katılımcıları arasındaki iletişimi güçlendirmek için de kullanılıyor.

Bunlar;

  • 3 Boyutlu Model
  • Zaman Çizelgesi
  • Bütçe (Maliyet)
  • Sürdürülebilirlik (Yaşam Döngüsü)
  • Tesis Yönetimi (Bakımı)
  • İş Sağlığı ve Güvenliği

BIM Yakın Gelecekte Bir Zorunluluk Olacak

BIM’in sunduğu faydaların ve imkânların farkına varan ABD, İngiltere ve Japonya gibi gelişmiş ülkeler artık BIM’i inşaat süreçlerinde bir zorunluluk haline getirmeye başladı. Örneğin; Türkiye’de raylı sistem projelerinde BIM kullanımı zorunlu hale getirildi. Yakın gelecekte tüm kamu projelerinde BIM’in yaygın olarak kullanılacağı düşünülüyor.

Dorçe Prefabrik; Modüler Yapı, Prefabrik Konteyner Tasarım ve İmalat Süreçlerini BIM ile Yürütüyor

Dorçe Prefabrik, son olarak Katar’da gerçekleştirilen Konteyner Modüllerin İnşaatı projesini tamamen BIM kullanarak gerçekleştiriyor. Proje kapsamında 3D/4D/5D süreçlerini uygularken tüm kompleksler BIM modeli ile üretiliyor. Bu sayede disiplinler arası çakışmalar, üretim faaliyetleri başlamadan saptanıyor. Revizeler ve maliyet öngörüsü de daha kısa sürede daha doğru bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Paylaş